Disfrutar. Vol. 1 — Restaurant Disfrutar

Disseny editorial

Disfrutar Vol. 1 és el primer llibre de Disfrutar, el prestigiós restaurant amb dues estrelles Michelin i cinquè millor restaurant del món del 2021, liderat pels xefs Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. L’obra està formada per un estoig que conté un arxivador i un llibre on s’expliquen els primers anys de vida del restaurant, compresos entre el 2014-2017, i conté una selecció de les receptes i tècniques més rellevants d’aquests primers anys.

Premio Nacional de Gastronomía
«El jurado reconoce esta obra monumental que recoge la exhaustiva documentación de las técnicas y conceptos desarrollados a lo largo de los años por Mateu Casañas, Oriol Castro y Eduard Xatruch que han convertido a Disfrutar en uno de restaurantes con mayor proyección internacional. Este proyecto, de clara vocación didáctica es, según el jurado, una de las mejores obras de cocina creativa publicadas recientemente.»

(Real Academia de Gastronomía)

-

«El volumen I de Disfrutar es una obra ciclópea, llamada a perdurar en el tiempo, a convertirse en un clásico moderno y a cambiar el concepto de lo que entendemos por edición gastronómica.»

(Antonio Hernández-Rodicio. Periodista)

-

«Maravilla de libro»

(Ramon Freixa. Xef amb 2 estrelles Michelin. Restaurant Único)

-

«Gracias por este espectacular libro en forma de catálogo que resume el trabajazo de cuatro años»

(Diego Guerrero. Xef amb 2 estrelles Michelin. Restaurant DSTAgE)

-

«Disfrutar Vol. 1 es una pieza excepcional. ¡Bravo!»

(Vilaviniteca)

-

«Hay ediciones que con su presencia, textura, porte ya te están contando su intención. Esta pieza salió de la imprenta siendo la crónica de uno de los restaurantes creativos más importantes del mundo. Una obra colosal»

(Andoni Luis Aduriz. Considerat un dels xefs més influents del panorama internacional)

Després d’entendre la singular forma de treballar dels xefs del Disfrutar en la creació, documentació, fotografia i arxiu de les receptes que elaboren anualment, des del primer moment vàrem tenir clar que conceptualment i formalment no havíem de fer un llibre cosit, sinó un arxivador. Un arxivador que, en un primer moment, havia de contenir tant la part d’història com la part de receptes, però a mesura que avançàvem en el projecte, i a causa de la gran quantitat de continguts, vàrem haver de replantejar. Per aquest motiu, vàrem decidir mantenir l’arxivador per a la part de receptes i editar la part d’història en format llibre. Un llibre que es presenta perforat de la mateixa manera que les fulles d’un arxivador, per a mantenir la idea inicial, i per remarcar la forma singular que té l’equip del Disfrutar d’arxivar-ho i documentar-ho absolutament tot.

Pel que fa al disseny de l’estoig i de les respectives portades, ens vàrem inspirar en el típic marbrejat dels arxivadors clàssics, i vàrem buscar un forma de crear el nostre propi efecte. En les primeres pàgines del llibre podem llegir que els tres xefs varen començar a definir el concepte del restaurant Disfrutar a la població de Cadaqués, justament al seu primer restaurant, el restaurant Compartir, a tocar del mar Mediterrani. Vàrem voler representar aquest fet a les portades. A partir d’una fotografia del trencar de les ones, realitzada per l’ocasió, vam convertir l’espuma que genera l’aigua en un recurs que recordés el marbrejat clàssic. El color terra de fons, també recorda els tons de la sorra de platja.

En el llom de l’estoig, un requadre de color blanc recorda les típiques etiquetes que s’utilitzen per indexar el contingut dels arxivadors, en aquest cas, dels dos volums que conté.

En l’ús de la tipografia hem estat molt minimalistes, utilitzant en tot el llibre una sola tipografia de pal sec, el màxim de neutra possible, majoritàriament en un sol pes, la versió Regular, utilitzant la versió Bold només per a jerarquitzar alguns continguts. Només utilitzem dues mides de text, volem que l’obra dels xefs brilli per si sola, sense elements de disseny que emmascarin o destaquin per sobre del contingut.

El format arxivador, atrevit i molt poc utilitzat en el món editorial, ens ha permès jugar amb diferents formats encartats, índex de plats en format DIN-A4 tal com són els seus originals, desplegables que sorprenen i que expliquen millor el pas a pas d’alguns plats seleccionats... i l’opció de poder extreure les pàgines que el lector vulgui, per poder executar les receptes, sense necessitat de tenir tot el llibre a la cuina.
També, hi ha l’opció de poder encartar notes, material… propis dels lectors o fins i tot la minuta per qui hagi menjat al restaurant.

Premis

ADCE Award 2022 — Silver
Editorial Design

D&AD Awards 2022 — Short list
Book Design

Laus 2022 — Bronze
Llibre complet

Real Academia de Gastronomía – Premio Nacional de Gastronomía 2021
Mejor Comunicación Gastronómica

Editor: Abalon Books
Fotografia: Francesc Guillamet
Joan Valera
Adrià Goula
Ernest Abentín